petak, 4. svibnja 2012.

"Trešnjevki s ljubavlju" 26. travnja 2012.


Kad već nisam na blogu stigao spomenuti druga mjesta na kojima sam u zadnjih četrdesetak dana čitao svoje pjesme ("Proljeće u Maksi-miru", "Pjesnički maraton" u sesvetskoj knjižnici, "Noć knjige" u velikogoričkoj knjižnici, pacijentima na psihijatriji u Vinogradskoj...), da obilježim ovdje barem ovo, predzadnje. :)
Jedna od zagrebačkih podružnica političke stranke HNS, "Trešnjevka - sjever", ima jednom mjesečno večer poezije koju organiziraju dvije dame, Daniela Borovnjak i Nevenka Blažević.
Odazvao sam se njihovom pozivu da budem gost večeri. Nisam pogriješio, bilo je to ugodno društvo u kojem se čula poezija još nekolicine prisutnih pjesnika a u intermecima i lijepa glazba. Dogodilo se to u kafiću "Hamlet" u Dobojskoj ulici, pored trešnjevačkog placa.

Gore: Ivica Smolec okružen lijepim pjesnikinjama, plavom Dijanom i crnom Laurom. Laško pivo nije moje nego od jedne gospođe koja nije u kadru. :)

Dolje, slijeva: riječki pjesnik Damir Maras i pjesnikinje Dijana Vukman i Laura Klapka iz Zagreba.
Damir Maras Dijana Vukman Laura Klapka

Dolje lijevo je pjesnik Zoran Stamenić. U sredini je pjesnikinja Daniela (to jest, Nela) Borovnjak, koja je vodila susret ali i čitala pjesme iz knjige Dijane Vukman. Desno je fotografkinja Andrea Kumar koja je "kriva" za sve ove lijepe slike. Čim je odložila Canon i sjela, slikao je i nju nepoznati junak da ne bi ta večer bila ovjekovječena svačijim portretima osim njenog. Iza nje je na slici Jasmin Smajlović koji je recitirao jednu pjesmu na španjolskom.

P.S. ove tri slike: Rijetko se zalomi da recitiram svoje pjesme dok je oko mene toliko lijepih, mladih dama. Evo, ne samo da sve te pjesnikinje spadaju u tu kategoriju, nego čak i fotografkinja. Valjda nisam mucao. :)

Zoran Stamenić Daniela Borovnjak Andrea Kumar

Na večerima poezije "Trešnjevki s ljubavlju" prisutni mogu kupiti i knjige poezije i suvenirčiće izrađene u kreativnoj radionici Ženske inicijative ove HNS-ove podružnice, kao što je vidljivo na donjoj slici. Skupljenim novcem željelo bi se pomoći tiskati knjigu najboljem trešnjevačkom pjesniku ne starijem od dvadeset jedne godine.

Dama u lijevom uglu slike je nekupljiva i nepotkupljiva, to je predsjednica spomenute Ženske inicijative Nevenka Blažević.

Glazbenicima ću napisati imena čim ih saznam, to su vrhunski profići, razgalili su nas kompozicijama iz različitih žanrova, od "Suze za zagorske brege", do šansona i romansi, kao što su "Le Petite Fleur", "Podmoskovske večeri", te jazza i bluesa.

Nevenka Blažević, Ivica Smolec, Laura Klapka i Nela Borovnjak
Šećer, kao i poslovično, na kraju. Slika za uspomenu.

Iako pjevam o svemu osim o ljubavi (to ne znam) i o mržnji (to mrzim), o politici pjevam rijetko (to me deprimira više od ljubavi i mržnje, dakle, previše). Ipak, zalomi se poneka takva, pa jednu, eto, dodajem na dno dna. :) Recitira ju, i to lijepo, voditeljica emisije Radio Sljemena "Razgovor s poezijom" Sanja Brajković.
Kopiranje autorskih radova (pjesama i proze) dozvoljeno je jedino za privatnu upotrebu,
BEZ IZMJENA, KOMPLETNO, S ORIGINALNIM NASLOVOM I S NAVEDENIM IMENOM AUTORA!
U tom obliku i na taj način radovi se smiju stavljati na nekomercijalne stranice, blogove, forume... Dozvoljena je upotreba i u edukativne i slične svrhe ali ne komercijalno. Za to se, molim vas, javite autoru preko stranice za kontakt, kao i za korištenje sadržaja za čitanje ili recitiranje na priredbama i natječajima.

Ostali zapisi, vijesti, informacije, mogu se slobodno preuzeti uz navođenje izvora.
Želite li takve sadržaje umnožavati, na bilo koji način komercijalno distribuirati pjesme ili priče, tiskati, uglazbljivati, podrazumijeva se da je neophodan kontakt radi dogovora. Upotreba tih materijala koja nije u skladu s navedenim podliježe Zakonu o autorskom pravu i moralnom pravu vlasnika.

Adresa za kontakt nalazi se na stranici "O meni i blogu".